Från Get till kofta

Cashmere, eller kashmir som vi säger i sverige är den allra exklusivaste sortens ull (med undantag från Shahtoosullen som är olaglig, eftersom den kommer från den utrotningshotade Chiru-antilopen).

Kashmir

Cashmereullen kommer ifrån Capra-Hircusgeten som lever i Tibets norra och södra delar. Ursprungligen kommer kommer namnet från delstaten Kashmir i Indien med samma namn, varifrån britterna tog med sig dyrbara kashmirplagg under kolonialtiden men cashmereproduktionen i Indien är nästan utdöd (endast 0.5% av den totala produktionen världen över).
Kashmirgeten trivs utmärkt i hård bergsmiljö, där blandningen av torra somrar och iskalla vintrar har gjort att geten utvecklar två lager pälshår.

Det yttre lagret som är skydd lagret fungerar som ett skyddslager vilket är lite hårdare och ett inre lager som är bland de mjukaste och varmaste vi känner till.
Det är under våren när vinterpälsen gjort sitt som man separerar det hårda utslitna pälslagret från det mjuka inre lagret. Det yttre lagret kan senare användas i tillverkningen av borstar och filtar av lokalbefolkningen.

I en helt vanlig Cashmere tröja krävs 3-6 kashmirgetters årsproduktioner. Man tar ull från getterna två gånger om året - en gång under sommaren och en gång under vintern.

När garnet väl har kommit till fabriken i Nepal färgas det, eller så färgas hela plagg beroende på vad det ska bli. Vi har en "färgmästare", en person som dirigerar arbetet bland färgarna och kan allting om hur man får fram exakt färg. För de vanliga färgerna använder vi CIBA-färger, som tillverkas i Schweiz. Det är miljövänliga men kemiska färger. För växtfärgerna har vi anställt en "vegetable dyeing master" - en person som kan allt om växtfärger.

Tyvärr är det inte så populärt med växtfärger längre och därför har kunskapen dött ut på många ställen. I Nepal finns det endast 3 personer som jobbar professionellt med växtfärgning av cashmereplagg. Vi hoppas med detta att de gamla traditionerna ska få leva vidare och att vi ska kunna utveckla fler och mer pålitliga färger.
Det är extremt svårt att få fram exakta nyanser eftersom det är många faktorer som spelar in, exempelvis rätt temperatur, torkning, solljus, eventuella avfällningar från järnkitteln etc. Järnkittel och ammonium (hästpiss) behövs för att färgen ska fästa sig.
Sedan stickas plaggen för hand på moderna stickmaskiner. Nedan finns en bild på Bishnu, som fäster ärmarna på tröjan med en speciell symaskin för det.

Cashmere Cashmere
 


De flesta produkterna i cashmere som säljs på nätet är massproducerade i stora fabriker i Kina och Inre Mongoliet. Arbetsvillkoren är dåliga, farliga och ohälsosamma.
Långa arbetsdagar och barnarbete är utbrett, och det finns ingen möjlighet att stanna hemma vid sjukdom. Vi på Mypashmina strävar mot att förbättra villkoren för våra arbetare i Nepal. Vår fabrik är liten och sköts av nära vänner till oss.. Vi besöker den minst två gånger om året.
Arbetarna behandlas med respekt och förståelse - precis som i själva vill bli behandlade. Vår fabriksföreståndare Vinod är mycket omtänksam som arbetsgivare och uppmuntrar en avslappnad och vänlig atmosfär på jobbet.

 Mammor med små barn har bildat sitt eget "dagissystem" så de kan ta med sig barnen till jobbet. Barnen kan på ett säkert sätt leka med varandra medan några mammor håller ett öga på dem. I motsats till arbetare på andra fabriker jobbar våra anställda bara mellan nio och fem, med raster och lunchrast. Vi betalar också för föräldraledighet och sjukfrånvaro.
 Kort sagt tycker vi att vi infört västerländska arbetsvillkor så långt det är möjligt, samtidigt som vi respekterar den Nepalesiska kulturen. Vi håller på att introducera naturliga, vegetabiliska färgmedel.

Vi strävar ständigt mot att bli så ekologiska som möjligt. I dagsläget finns det ingen rättvisemärkning för cashmereprodukter (endast bomull), men i framtiden när det går att rättvisemärka dem kommer vi att göra det.
Vi uppgraderar våra maskiner kontinuerligt, för att göra det manuella arbetet lättare och säkrare för våra anställda.
Glada och trygga arbetare är vad som gör det möjligt för oss att erbjuda dig produkter med så hög kvalitet. Stöd gärna vår insamling i arbetarnas julfond, så vi kan sprida julglädje i Nepal!

Vi står för alla bankavgifter, så att hela summan kan gå till arbetarnas extra julbonus. Nu har vi också solpaneler, som producerar tillräckligt mycket energi för att vi inte ska behöva koppla in oss på det vanliga nätet och så att vi slipper ha generator när det vanliga nätet stängs av 16-18 timmar om dagen. På www.mypashmina.se hittar du hela vårt sortiment och lite mer information. Välkommen!


________________FRÅN GET TILL KOFTA__________________ cashmere kashmir

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0