Klona pashmina getter?


På bild: Jag själv som håller en capra hircus-killing i Inre Mongoliet.

Idag råkade jag surfa in på denna artikel från Times of India:

Scientists to clone Pashmina goat

Enligt Kounteya Sinha som skrivit artikeln kommer ett gäng indiska vetenskapsmän, som var de första i världen med att klona en buffel, nu klona kashmir - eller caprahircus-geten. De sex vetenskapsmännen kommer att plocka ut somatiska celler från örat på en donator-get för att skapa klonen nu i februari.

Kashmir-ullen, eller cashmere som det också heter, är ett väldigt dyrt material. Det är den allra tunnaste pälsen i världen förutom Shatooshen, som är utrotningshotad och förbjuden. Indien producerar inte tillräckligt mycket äkta cashmere, mindre än 0.5% av hela världens produktion på 10,000 ton.
 
Majoriteten av cashmere produceras i Inre Mongoliet i Kina. Värre är det för Indien att världsproduktionen har nästan har dubblerats under 90-talet (det var 5000 ton årligen förut) medan den indiska produktionen har legat på samma nivå. 90% av kashmirullen i Indien kommer ifrån Changthang-platån i Ladakh.

Jag tycker personligen att den minskade produktionen i Indien inte har så värst mycket att göra med bristen på kashmirgetter i Indien utan snarare med hur man gör affärer där och det allvarliga problemet med att hantera avfall och avlopp. Det som retar mig är sånt som du som redan har varit där måste ha sett då man har gått in i en pashminaaffär som västerländsk turist...det finns inget som heter kashmiri wool eller 100% pashmina för 117:e gången! Kashmiri wool/100% pashmina är inte cashmere. Kashmiri wool är ull som finns lokalt i Kashmir och inget annat. Pashmina är inte en fiber, i Indien är det många som säger att viskos och ull är pashmina och luras. Och kilo-priset är väldigt högt cashmere så tro inte att det är äkta om du hittar en för mindre än 500 rupier. Fusket och sättet att göra affärer gör väl snarare att man skräms bort, så det är inte konstigt att kina nästan får all business just nu. 

Även vi på Mypashmina får vår kashmirull får Inre Mongoliet, och det testar vi också i labb så att vi vet att inget annat blandas in i ullen. Det som jag tror skulle göra att Indien skulle få mer cashmere-kunder är snarare om det skulle finnas något statligt organ som kontrollerar ullen och stoppar fusket.

Jag tycker inte om kloning, men å andra sidan kan det säkert komma bra saker ifrån det också. Sjukdomar skulle säkert kunna botas, som är ett problem i Indien idag. Men en bättre och mer naturlig lösning skulle för mig vara att man gör något åt sop -och avloppsproblemen där. Det finns på många håll ingen riktig sophantering, så skräpet kastas direkt på gatan och i åkrarna. Och avloppet rinner ut öppet utan att renas. Så då ska man inte bli så förvånad över att getter som äter plastpåsar fyllda med ruttna grönsaker blir sjuka och dör?

Man kan, enligt Dr Singla i artikeln, också öka antalet getter drastiskt, så att en enda get som brukar ha en killing kan få surrogatmammor att föda 40-50 st killingar istället årligen.

Jag känner inte riktigt att artikeln övertygar mig.

/Caroline

RSS 2.0