Växtfärgad cashmere

Nu har de första proverna kommit i växtfärgad cashmere.

Det har tagit över ett år att få igång projektet, för tyvärr är det inte många idag som kan tekniken. Det är väldigt synd för färgerna är mycket vackrare än vanliga färger.

Vi använder annars swiss dyes, som är kemiska färgämnen som inte är miljöfarliga. I Nepal har vi anställt en speciell "vegetable dyeing master" - en av få i det yrket i Nepal.

Jag träffade honom i Nepal förra året när vi experimenterade för första gången. Han hade tom färgat sitt eget hår orange i växtfärger! Här är en bild på sjalar och mössor som vi har färgat i växtfärger för en kunds räkning:

image42

De blåa tonerna kommer från Indigo, rötter ger de bruna, röda och orangea tonerna, lök ger gula färger, sedan kan man blanda och få fram andra färger.

Fördelen med växtfärger är inte bara att det är miljövänligt, man får även den gamla tekniken att leva vidare och dessutom är färgerna skonsamma för materialen, så cashmere färgad i växtfärger är ännu lenare och skönare! Dessutom är det bättre för allergiker som kan vara känsliga för kemikalierna i de vanliga färgerna.

Nackdelen är tyvärr att färgen tvättas ur lite grann, och att man måste vara extra varsam när man tvättar. Vi rekommenderar kemtvätt för växtfärgad kashmir.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0